مدیریت و بهینهسازی منو
مدیریت و بهینهسازی منو ؛ کلید طلایی در صنعت غذا
در ابتدا با علم به اینکه بهینهسازی در هر زمینهی مدیریتی برای هر بیزنسی فرآیندی مهم است که امکان نظم سازمانی و رشد مالی را برای هر کسبوکاری به ارمغان خواهد آورد، میتوان به این نتیجه رسید که میزان اهمیت مدیریت و بهینهسازی منو نیز در بیزنسهایی مانند رستورانها ، کافهها ، فود کورتها و به صورت کلی هرکسبوکار مرتبط با غذا و نوشیدنی چقدر اهمیت خواهد داشت.
از دیرباز حتی در ابتداییترین اغذیه فروشیها منو وجود داشته که یا به صورت شفاهی اعلام میشده یا در مقیاس کاغذ نوشتهای بر دیوار بوده ؛ اما در دنیای رقابتی امروز، منودیگر یک لیستی از انواع غذاها ، دسرها و نوشیدنیها نیست؛ بلکه تبدیل به یک وسیلهای شدهاست که از طریق آن کافه رستورانها و کسبوکارهای غذایی میتوانند توجه مشتریان را به خود جلب کنند و از این طرق به درآمدزایی بیشتر و در پروسهای حرفهای به برندینگ دست پیدا کنند. در این مقاله سعی بر این است که ابعاد اهمیت و بررسیهای بیشتر در باب منو و دلیل مدیریت و بهینهسازی منو را بررسی کنیم.
طراحی، مدیریت و بهینهسازی منو
در کسبوکار امروزه دیگر مدیریت و بهینهسازی منو به روشهای سنتی و مبتنی بر صرفا تنوع اتفاق نمیافتد ؛ بلکه با استفاده از فاکتورهایی مانند روانشناسی مشتری و جامعه ، مواد اولیه و هزینهی آن ، کانسپت طراحی نیاز ، جذابیتهای بصری و ایجاد احساس تعلق در زندگی مدرن میتوان تأثیر چشمگیری در تصمیمگیری و انتخاب مشتریان داشت و همچنین در نتیجهی آن به بازدهی بالا در عملکرد مالی یک کسبوکار داشت . لذا مدیریت و بهینهسازی منو به عنوان یک اصل اساسی در صنعت خوراک شناخته میشود.
با داشتن یک منوی منسجم با استراتژییهای مدرن و هدفمند میتوان به ارتقا کسبوکارها کمک کرد تا ضمن حفظ مشتریان فعلی، مشتریان جدیدی را نیز جذب کرد. این پروسه برای مشتریها تجربهای منحصربهفرد در دنیای پر زرقوبرق امروزه را رقم خواهد زد و کسبوکار شما را تبدیل به یک برند خواهد کرد.
یک منویی که بهینهسازی شده است ، مشتری را ترغیب به خرید اقلام بیشتر و در نهایت سودآوری بیشتر هدایت میکند که البته همین فاکتور در عین حال که باعث افزایش سود در مجموعه شده است باعث کاهش هزینهها و ضایعات مواد اولیه هم خواهد شد ؛ یعنی یک تیر با دو نشان ؛ پس طراحی اصولی یک منو از اصول پایه در مدیریت و بهینهسازی منو که توجه به ذائقهها و عادات مصرفی مشتریان و استفاده از اصول صحیح طراحی، به کسبوکارها کمک میکند تا در هر زمان ، منویی مناسب و جذاب ارائه دهند.
بازنگری منو و خواستهی معیار
در راستای مدیریت و بهینهسازی منو باید به بازنگریهای مختلفی از جمله: بررسی تمایلات جامعه ، سلیقهی مشتریان ، موضوعات روز جامعه ، مسائل روانشناختی ، در نظر گرفتن احساس تعلق به انسان مدرن امروزی و دقت به ترجیح دادنهای مشتری را انجام داد. تا بتوان به فاکتورهای کمک کننده و مورد نیاز در قالبی از دادهها و اطلاعات دست پیدا کرد و زمینهی طرلحی و مدیریت را ساخت.
کافهها ، رستورانها و به صورت کلی صنعت خوراکی در مدیریت و بهینهسازی منو باید بهطور مداوم به بررسی و تحلیل کارشناسانه و دقیق رفتار مشتریان بپردازند تا دریابند که کدام اقلام نه فقط مورد مصرف بلکه بیشتر مورد توجه قرار میگیرند و کدام اقلام کمتر موردپسند هستند. کارشناسان هر مجموعه با ابزارهای مختلفی مانند نظرسنجی از مشتریان، بازخوردهای آنلاین ، تحلیل و بررسی فروش ، حسابرسی مالی ، نمودارهای ماهیانه از بازدهی مجموعه و مقایسهی کیفی و آماری میتوانند به شناسایی و ساخت الگوهایی متمرکز برای مجموعهی خودکمک کنند.
برای مثال، میدانیم که بخشی از مشتریان یک مجموعه به موادغذایی و نوشیدنی سالم و ارگانیک( طبیعی ) علاقهی بیشتری پیدا کردهاند، این در حالی است که بخشی از مشتریان بهدنبال غذاهای راحت و سریع هستند ، حال مدیران برای مدیریت و بهینهسازی منو با شناسایی این نیازها در مجموعهی خود به دستهبندی اولویتها باید بپردازیند تا آیتمهایی را که بیشتر مورد توجه مشتریان قرار دارند، در منوی مجموعهی خود برجسته کرده و آیتمهایی را که کمترین توجه و تقاضا را دارند، حذف یا بهینهسازی کنند.
از دیگر موارد تحلیل اصولی در مدیریت و بهینهسازی منو میتوان به سلیقههای فصلی، روزهای پر رفتوآمد، ساعتهای اوج مشتری، ترندهای زمانی ، مواد غذایی هر فصل و بار روانی هر برههی زمانی اشاره کرد . مثلا : فصل زمستان سفارش سوپ ، غذاهای گرم ، نوشیدنیهای داغ ، آبمیوههای تقویت کنندهی سیستم ایمنی و انواع دمنوشها بیشتر باشد و در تابستان سفارشها به سمت غذاهای سرد و سبک و نوشیدنیهای خنک بیشتر باشد. تحلیلهای این چنینی در مدیریت و بهینهسازی منو به کسبوکارها امکانی خواهد داد که بهطور مداوم منوی مجموعه را بهبود داده و مشتریانی با انتخابهای سودآورتری داشته باشند.
قوائد در طراحی منو
در مبحث طراحی در مدیریت و بهینهسازی منو برای داشتن منویی اصولی نیاز به المانهایی از طراحی حس خواهد شد که با رعایت آنها مجموعه را هدفمندتر و حرفهایتر ارائه میکنید که این مسئله شما را در بازار رقابتی خاص خواهد کرد ؛ مواردی همچون ( چیدمان، روانشناسی رنگها و عکسها برای بهبود جاذبه بصری ) هر یک از این موارد به تنهایی و در کنار هم ، تجربه بصری مشتری را بهبود میبخشند. لذا در نظر داشته باشید طراحی منو، هنر و دانشی لازم دارد که به صورت مستقیم بر رفتار مشتری تأثیر بگذارد.
- ترتیب چینش منو: در نظر بگیرید به یک رستوران یا کافه رفتهاید ، منو به صورت فیزیکی یا دیجیتال در اختیار شما قرار گرفته است ، چه قسمتهایی از آن برای شما جذاب است ؟ نگاهتان به کدام چینش بیشتر جلب میشود ؟ ما ایرانیها به جهت راست چشممان بیشتر آشناست و ناخودآگاه به دلیل نوشتار با در دست داشتن منو اول سمت راست را نگاه میکنیم. اگر مدیریت و بهینهسازی منو در طراحی اصولی پیادهسازی شود از این منظر باید به قراردادن آیتمهای پرفروش و سودآور در این بخشها دقت بیشتری کرد .اینجوری مشتری به سمت سفارشهای این چنینی تمایل بیشتری خواهند کرد. مورد دیگه اینکه آیتمهای مشابه در یک دسته باشند، این کار نه تنها باعث نظم بیشتر منو میشود، بلکه در دنیای امروزه با زمان کم و حوصلهی کم انسان مدرن یافتن سریعتر سفارش مورد علاقهشان بسیار مفید خواهد بود..
- رنگشناسی: در هر کسبوکاری رنگها بسیار حائز اهمیت هستند به صورتیکه به عنوان یک علم شناخته میشود و انسان به دلیل همزیستی با طبیعت به صورت ذاتی از رنگها در زندگی خود آگاهانه استفاده میکنند . پس برای مدیریت و بهینهسازی منو در طراحی منو از این علم به جا و مناسب باید استفاده کرد چنانچه که رنگهای گرم مانند قرمز و زرد به دلیل انرژی بالا و شارپ بودن ، یادآوری طلوع خورشید و جنب و جوش، حس اشتها را تحریک میکنند ، رنگهای سرد مانند آبی و سبز به دلیل سرد بودن و یادآور دریا و طبیعت ، احساس امنیت ، آرامش و اطمینان میدهند.
- تصاویر: تصور کنید گرسنه هستید و دارید تصاویر مختلفی از غذاها و دسرها و نوشیدنیها میبینید ، آیا ترغیب نمیشوید که تصویر زیباتر از نظرتان را انتخاب کرده و سفارش دهید ؟ بهصورت علمی انسان در زمان گرسنگی با رفتن به خرید یا هنگام سفارش با دیدن تصاویر یا شکل محصولات بیش از نیاز خود حتی خرید میکند. استفاده از تصاویر برای کمک به انتخاب غذاهای خاص یا فصلی بسیار مفید و پر بازده خواهد بود ، مخصوصا اگر مشتری غذای مدنظر را تابهحال امتحان نکرده باشد ؛ اما سعی کنید در این آیتم زیادهروی نکنید و آلبومعکس درست نکنید.
بهینهسازی مبلغ سفارشات
از نکات مهم در مدیریت و بهینهسازی منو را باید قیمتگذاری و تأثیر آن بر بر مشتریان دانست. در شرایط اقتصادی حال حاضر به صورت اتوماتیک میزان تقاضا کمتر خواهد شد حال اگر شما بخواهید با این شرایط بازار خود را در گردش اقتصادی حفظ کنید باید به تکنیکهای روانشناسی در قیمتگذاری در عین رعاییت انصاف و همدلی با مشتریان خود بپردازید؛ پس در مدیریت و بهینهسازی منو ، قیمتگذاری باید هم برای مشتری جذاب باشد و هم به سودآوری کسبوکار کمک کند. برخی از این تکنیکها را با هم بررسی خواهیم کرد :
- تکنیک قیمت : تکنیک “قیمتگذاری چارکمحدود” که به جذب مشتری بیشتر معروف است ؛ استفاده از اعداد نامتعارف مانند ۹۹ هزار تومان به جای ۱۰۰ هزار تومان، تاثیر روانی و احساس پرداخت کمتر مبلغ را در خود دارد.
- انتخاب تومان یا ریال : حذف نام ریال و تومان از کنار مبلغ سفارش از اینکه ذهن انسان شروع به محاسبه و تبدیل کند و در ادامه به حساب کتاب بپردازد ، کمک میکند. این آیتم کمک میکند که مشتری با در نظر گرفتن میل خود سفارش دهد .
- فرمت نوشتن : برای در مرکز قرار دادن سفارش ، مبلغ را میتوانید با فونتهای ناآشنا با چشم یا سایز کوچکتر قرار دهید. فونت اسم سفارشات را نیز میتوانید فونت محبوب و جذاب یا آمیختهای با تم منو و محیط در نظر بگیرید که جذابیت بیشتر اسم به دقت و تمرکز روی مبلغ را کم کند.
فناوری و تکنولوژی مدرن در مدیریت و بهینهسازی منو
در دنیای امروز که همهچیز با تکنولوژی به روز همگام شده است، مدیریت و بهینهسازی منو نیز از این قائده دور نمانده است. استفاده از ابزارهای دیجیتال در آنالیز و بهینهسازی منو کمک شایانی خواهد کرد . این ابزارها شامل سیستمهای مدیریت فروش (POS)، نرمافزارهای تحلیل داده و منوهای دیجیتال است. از مزایای دیگر در بهکارگیری تکنولوژیهای دیجیتال :
- تحلیل با دقت بالا : در راستای مدیریت بهینه با استفاده از فناوری با دقت بالا به سیستمهای POSمیتوان اشاره کرد . روش کار این سیستم از طریق دریافت دادههای فروش ، بهصورت دقیق و آنی و خروجی تحلیلی آن میتوان اشاره کرد. مدیریت مجموعه با استفاده از دادههای حاصل این آنالیز به مدیریت و بهینهسازی منو با ایجاد شکلدهی لازم در منو میپردازد و این مسئله باعث ایجاد رضایت بیشتر مخاطب میشود.
- منوهای امروزی، منوهای دیجیتال: در حال حاضر استفاده از این روش بسیار محبوب واقع شده است زیرا شرایط داشتن و حفظ و آپدیت کردن منو را خیلی راحتتر ، سریعتر و بهصرفهتر از منظر اقتصادی کرده است. برای حفظ محیطزیست نیز رویکرد خوبی است. به نوعی انگار با این روش شما نوعی تعامل و ارتباط را با مخاطب خود به صورت مدرن و متفاوت انجام میدهید . مدرنیته بودن به تنهایی یکی از عوامل به وجود آوردن جذابیت در مخاطب است.
کلام آخر
به عنوان جمعبندی از این مقاله میتوان به این نتیجه رسید که مدیریت و بهینهسازی منو در کسبوکار خوراک اهمیت ویژهای دارد ؛ برای داشتن مجموعهای با جایگاه بالا در بازار رقابت ، شرایط اقتصادی حال حاضر ، زندگی ماشینی امروزی ، تغییرت سریع ذائقه ، رشد سریع و تکنولوژی در حیطهی سلامتی باید برنامهای مدون و به روز داشت . برنامهای که مدیریت شده باشد و با استفاده از استراتژیهای مدیریتی دقیق و حساب شده به مدیریت و بهینهسازی منو پرداخت ، تا سودآوری مجموعه را شاهد بود.
استفاده از کارشناسان و مدیرانی مطابق با استاندارهایی در مدیریت و بهینهسازی منو با علوم مختلف از جمله روانشناسی ، اقتصاد ، هزینه و… میتوان به هدف مدنظر در هر کسبوکاری رسید.
دیدگاهتان را بنویسید