نوآوری و خلاقیت در کسب و کار

نوآوری و خلاقیت در کسب و کار
در کسب و کار امروز و دنیای پیشرفتهی امروز داشتن نوآوری و خلاقیت در کسب و کار امری بسیار ضروری است زیرا با سرعت پیشرفت در جهان امروز نبودن خلاقیت یک مجموعه را به عقب میکشاند و به نوعی کسب و کار از مجموعهی هدف دور خواهد افتاد و از رشد رقابت بازار جا خواهند ماند . شاید برایتان سوال پیش بیاید چرا این مسئله انقدر مهم است و به نوعی حتی تعیین کنندهی ماندن در عرصهی رقابت است ؟ مگر این همه کسبه به فعالیت خود به صورت سنتی ادامه ندادهاند ؟ و موفقیت و درآمدزایی برای آنها نداشته است ؟ یا از درآمد افتادهاند ؟ در جواب به این مسئله باید بررسی کنیم آیا آن کسبه رونق اقتصادی اول کار خود را هنوز دارد ؟ در بازار رقابتی و مدرن امروز باز هم سوددهی به همان میزان شروع در دنیای قبل از تکنولوژی یا تنگاتنگ امروزه بوده است ؟
اگر خوب بررسی کنید خواهید دید کسب و کاری موفق به بقا و رشد بوده که دستکم از چند عنصر بازار و تکنولوژی امروزی با میزانی از خلاقیت و نوآوری همراه بوده است . کسب و کارهای بسیاری از بین رفته یا متضرر شدهاند یا بازه و سفرهی درآمدزایی آن حداقل شده است . اما آنها که با مسیر مدرن امروز همراه دهاند به مراتب موفق بودهاند . اما این نوآوری و خلاقیت در کسب و کار مگر چه کار میکند ؟ یا نکات مثبت آن چیست ؟ در ادامهی این مقاله به تشریح دربارهی تعریف و نکات و بررسیهای حول محور این مسئله میپردازیم تا با ابعاد بیشتری از راز و رمز حیات و رشد در کسب و کار را با هم بشناسیم و حتی از آن استفاده کنیم .

تعریف نوآوری و خلاقیت در کسب و کار
نوآوری و خلاقیت در کسب و کار به معنای کوتاه آن میشود ارائهی ایدهها و فکرهای بکر در زمینهی تولید تا ارائهی محصولات و خدمات یک مجموعه که به گسترش رشد و کیفیت بهتر مجموعه منجر میشود .
اما در تفصیل باید گفت در مسیر فرآیندهای داخلی و خارجی در زمانهای قبل از شروع به تولید ، تولید و ارائه نیاز به روشها ، فکرها ، ایدهها ، تکنیکها ، محتواها به صورت خلاقانه و با تکیه بر نو بودن و منحصر به فرد بودن این موارد در فرآیند یک مجموعه را نوآوری و خلاقیت در کسب و کار میگویند . ایدههایی که ممکن است گاه در جهت تغییراتی در محصولات ، ظاهر و بستهبندی ، خدمات و نحوهی ارائه آن یا در زمینهی تئلید محصولات جدید با ترکیبات بهروزتر و خدمات با تکنیک جدید و مدرنتر باشد .
هر مجموعه برای داشتن نوآوری و خلاقیت در کسب و کار باید یک تیم متشکل از اعضایی خلاق ، باهوش ، مسئولیتپذیر و دقیق بشد که همهی مراحل را در فرآیندهای درون مجموعهای و برون مجموعهای به خوبی ارزیابی کند و با توجه به دنیای محیطی و پیرامون آن جامعهی هدف و تحلیل بازار و رقبا به نتایج و ایدههایی خلاقانه و نو دست پیدا کنند . که نتایج آن محصولات یا خدماتی با کیفیت بهتر و خروجی مجموعه سوددهی بیشتر خواهد بود . اما نکتهی هم در این مقوله این است که برای داشتن تیمی خلاق و نوآور باید فضای مجموعه پذیرش بالا و آزادی عمل بسیا را در اختیار اعضا قرار دهد .

رمز و رازهای موفقیت در نوآوری و خلاقیت که باید به آن توجه کرد
برای موفقیت در نوآوری و خلاقیت در کسب و کار باید به ابعاد این مقوله دقت داشت زیرا این مسئله بسیار گسترده و پویاست لذا برای موفقیت در این حیطه باید به انواع مهارتها و نکات مهمی تسلط داشته باشید تا با انجام آنها به هدف یک مجموعه موفق و کارآمد با سوددهی بالا دست یابید . در ادامه به چند راز و نکته در باب این مهارتها و تقویت آن میپردازیم :
1) محیط کارآمد
داشتن یک محیط مناسب و کارآمد به محیطی اطلاق میشود که در آن فضای کاری و تجهیزات و مخصوصا دکوراسیون آن به گونهای باشد که برای افراد تیم بسیار کارآمد باشد و به افزایش روحیهی خلاق و نوآور آنها الهامبخش باشد . داشتن محیط مناسب در ایجاد انگیزه و روحیهی افراد تیم بسیار تأثیرگذار خواهد بود و به افزایش نوآوری و خلاقیت منجر خواهد شد . داشتن احساس راحتی ، فکر باز ، رنگهای شورانگیز ، امکانات لازم و رفاهیات نه تنها برای افراد تیم مثمر ثمر خواهد بود بلکه مجموعه را به عنوان یک تیم حرفهای به دیگر افراد سرمایهگذار یا مشتریان معرفی خواهد کرد .
2) تیمبندی
داشتن افرادی با تنوع در تخصص ، تحصیلات ، مهارت ، تفکر ، فرهنگ ، سن و نگرش به افزایش میزان خلاقیت و تنوع نوآوری در مجموعه کمک شایانی خواهد کرد . پس همواره تلاش کنید تا مدیریت تیمبندیهای مجموعه را متنوع در نظر بگیرید .
3) تکنولوژی
در دنیای پیشرفتهی امروزی هر مجموعه برای همگام شد با مسر رشد باید با تکنولوژی هم مسیر شود و بیشترین بهره را از تکنولوژی بگیرد . نوآوری و خلاقیت با پیشرفت تکنولوژی افزایش میابد و مسیر را برای فضای هدف مدرن آمادهتر میکند .
4) دوری از روشهای قدیمی
نمیشود بر بستر قدیمی فشای جدیدی بنا کرد . برای موفقیت در نوآوری و خلاقیت در کسب و کار باید کمی از روشها و عادات قدیمی مجموعه دست بردارید و اجازه دهید بستر برای روشها و ایدههای خلاقانهی جدید باز شود .

5) آموزش و پرورش تیم
برای داشتن تیمی متشل از افراد خلاق و نوآور و مجموعهای رو به رشد باید امکان ایجاد این خلاقیت را در اختیار افراد قرار دهید و فضا را برای ارائهی ایدهها و نظرات افراد باز بگذارید و به کمک رهبری و مدیریت مناسب تیم به این ایدهها سر و شکل دهید . باید اجازه دهید همه احساس کنند که هر ایدهای ارزشمند است و میزان برآورد کارآیی و سوددهی یا آنالیز ان ایده را در تیم به بررسی بگذارید تا همگی در این فعالیت شرکت پویایی داشته باشند و کم کم به درک توانایی خلاقیت و نوآوری د خود برسند .
6) هر فرد هر ایده
سعی کنید جلوی اینکه یک مدیر یا رهبر در تیم فقط استراتژی بدهد و بقیه صرفا ادامه مسیر بدهند از هر فرد در مجموعه تقاضای شرکت فعال داشته باشید . به گونهای که هر فرد احساس کند فارغ از هر چیزی هر ایدهای را میتواند به اشتراک بگذارد و به بررسی آن پرداخته خواهد شد . دادن اهمیت به همهی ایدههای افراد یک تیم به جای تمرکز بر مدیر تیم بهترین نتیجه را خواهد داد . یادتان باشد که هر انسان دارای خلاقیت منحصر به فردی به صورت خدادی و غریزی هست و برای بروز آن نیازمند الزاما تجرب نیست ، کافی است فضای تیم را خوب مدیریت کنید .
7) احساس ارزشمندی در افراد
کاری کنید که افراد تیم احساس کنند کارشا ا ارزش است و احساس ارزشمندی کنند . این مقوله به آزادسازی ذهن از بسترهای فرهنگی و روانی برای اعضا خواهد داشت . آن ها به این نتیجه خواهند رسید که نه تنها ارزش کار و خودشان دیده میشود بلکه کاری ارزشمند نیز انجام میدهند و تلاش خود را برای نوآوری و خلاقیت در کسب و کار بیشتر خواهند کرد .
8) اعتماد به تیم
بعد از آن که به تیم خود آموزشهای لازم را دادید و به پرورش ارزشها و خلاقیت آنها کمک کردید حال باید به اعضا اعتماد کنید و فرصت دهید تا بتوانند به ارائهی ایدههای نوآورانه و خلاقانه بپردازند .
9) آنالیز بازار
با بررسی و آنالیز بازار ، جامعهی هدف ، نیاز مشتریان ، تحلیل امور رقبا ، تولیدات یا خدمات آنها و دستهبندی مناسب میتوانید به ایدهها و تصمیمات خلاقانه و نوآورانه برای مجموعه خود متناسب با این نکات برسید و بازدهی اعضا را بالا ببرید .
در انتها در نظر داشته باشید با به کارگیری این موارد به عنوان رمز و راز موفقیت در نوآوری و خلاقیت در کسب و کار با استفاده و بهرهگیری بالا از همهی منابع و موارد به بیشترین نتیجه در مجموعه خود خواهید رسید . موارد دیگری نیز برای هر مجموعه به صورت منحصر به فرد به وجود خواهد آمد که با مدیریت صحیح به رمز و راز مختص آن مجموعه تبدیل خواهد شد .

راهکارهایی برای نوآوری و خلاقیت در کسب و کار
شاید گمان کنید که کسب و کارهای بزرگ تنها با یک ایدهی خلاقانه و نوآورانه یا انقلابی و عظیم شروع به کار کردهاند و به موفقیت رسیده اند و عامل رشد و موفقیت آنها را در ایدهی بزرگ و خلاقانه یا خاص آنها بدانید ؛ اما جالب است که بدانید کسب و کارهای بزرگ نیز از مجموعه ایدهها و راهکارهای خلاقانه کوچک و بزرگ در کنار هم به موفقیت رسیذهاند و تبدیل به کسب و کاری بزرگ و موفق شدهاند . تأثیر مجموعه کارهای کوچک و کارآمد در کنار هم خیلی بیشتر از یک چیز تنها است که معمولا هم یک عامل تنها به موفقیت ختم نخواهد شد زیرا مستلزم مجموعه نیازهاست . اگر میخواهید برای کسب و کار خود به دنبال راهکارهایی در جهت افزایش خلاقیت و نوآوری باشید در ادامه با ما همراه شوید که به دو راهکار اشاره خواهیم کرد :
– استراتژی خط مستقیم
برای آن که این مسیر را شروع کنیم بهتر است که در ابتدا به خطی مستقیم به مشتریان و محصولات یا خدمات داشته باشیم . یعنی دقیقا جلو وایسیم و مستقیما با مشتریان در ارتباط باشیم و ببینیم به چه چیزهایی نیاز دارند و یا چه چیزهایی برای آنها ناکارآمد است و همچنین به صورت مستقیم محصولات و خدمات مجموعهمان را بشناسیم و بررسی کنیم .
بعذ از آن که کمی افزایش رشد در مجموعه به وجود آمد میتوان گامی رو به عقب برداشت و اگر دوباره رشد راکد شد یا کم شد دوباره به استراتژی خط مستقیم برویم و دوباره بررسی کنیم که چرا اینجوری شده است ؟ مشتریان دقیقا چه میخواهند ؟ چه چیزهایی نیاز است ؟ محصولات یا خدمات چه اصلاحیات یا تغییرات یا ارائهای لازم دارند ؟
– استراتژی سوال
در روشهای معمولی و قدیمی یا پیش پا افتاده هر مجموعه از خود میپرسد : ” چطور مشتری ها را جذب کنیم ؟ چطور بیشتر تقاضا ایجاد کنیم ؟ مشتریان چه میخواهند ؟ چه محصولات یا خدماتی بیشترین فروشش یا سوددهی را داشتهاند ؟ ” این سوالات به خودی خود خوب هستند و برای هر کسب و کاری لازمند اما این کار را هر کسب و کاری برای مجموعهی خود میکند و این سوالات از دسته روتینهای هر کسب و کار است . اما ایجاد و طرح سوالی چالش برانگیز یا خاص همه چیز را عوض میکند .
بله میخواهم بگویم در مورد سوالات هم کمی خلاقانهتر رفتار کنیم ، این نکته به ما کمک میکند که به مسائل و مشکلات نزدیکتر بشویم و با زیر و بم مسائل رو به رو شویم . مثلا : آیا اعضای تیم فروش فردی مناسب این دسته از مشتریان را دارند ؟ ممکن است مشتریان خواستهای داشته باشند که ما درک نکردهایم ؟ جامعهی هدف ما از این لاین محصولات یا خدمات چه افرادی هستن ؟ بله اگر نحوهی سوالات ما نیز خلاقانه باشد رشد و موفقیت در نوآوری و خلاقیت در کسب و کار را در پی خواهد داشت .

کلام آخر
همانطور که در این مقاله خواندیم ، نوآوری و خلاقیت در کسب و کار از جمله موارد مهم و تعیین کننده در حیات و بقای یک کسب و کار است . بدون داشتن نوآوری و خلاقیت بیشتر حرکت مجموعه به سمت عقب خواهد بود . در دنیای امروز و انسان مدرن امروزی باید همه چیز را به صورت مدرنتری نیز پیش برد . کما اینکه داشتن نوآوری و خلاقیت از دیرباز به دست انسان مورد استفاده قرار میگرفته است . در این مقاله سعی کردیم به رمز و رازهایی از این مقوله و ارائهی راهکارهایی نیز بپردازیم تا در نهایت به اهمیت نوآوری و خلاقیت در کسب و کار برسید . برای رشد و بقای مجموعهتان فاکتور خلاقیت و نوآوری را سرلوحهی تلاش و کوشش خود و مجموعه قرار دهید تا هدف مجموعه یعنی سوددهی بالا را با چشم خود شاهد باشید .
دیدگاهتان را بنویسید